mandag den 23. februar 2009

EU vil undersøge VoIP aflytningsteknikker

EU's Judicial Cooperation Unit, kendt som Eurojust, vil nu til at undersøge, hvordan man bedst mulig kan aflytte samtaler foretaget ved hjælp af VoIP. Det er kampen mod international kriminalitet der har sat skub i undersøgelsen.

Kriminelle er ikke sene til at udnytte mulighederne for at arbejde under radaren - og her er samtaler foretaget fra eksempelvis Skype inkluderet. Det gør det yderst svært for myndighederne at lytte med, når detaljerne for smugling af stoffer, våben og mennesker aftales.

Det er den italienske regering som har udtrykt bekymring om stigningen i brug af VoIP til kriminelle formål: "Muligheden for at opsnappe Internettelefoni vil blive et essentielt værktøj i kampen mod internationalt organiseret kriminalitet inden- og udenfor Europa", siger Carmen Manfredda, Eurojust medlem fra Italien.

Den lyder som endnu en BigBrother-funktion, hvor lovlydige borgere og virksomheder kan risikere at blive aflyttet. Men det afviser Carmen Manfredda: "Vores mål er ikke at stoppe brugere i at udnytte mulighederne i Internettelefoni, men at forhindre kriminelle i at bruge Skype til at planlægge og organisere ulovlige aktiviteter".

Det skulle angivelig være på opfordring af Italiens Anti-Mafia direktorat, at muligheden for VoIP-aflyning er fremsat. Ifølge Eurojusts udtalelse, vil man forsøge at overkomme de tekniske og juridiske forhindringer der er i forbindelse med aflytning af Internet telefonsystemer - men stadig håndhæve reglerne for databeskyttelse og borgerrettigheder.

Skype har i den forbindelse fortalt ZDNet UK, at de har givet Eurojust en omfattende forklaring på deres retshåndhævende program og muligheder. De afviste samtidig pressehistorier om, at de har nægtet at samarbejde med forskellige myndigheder - men gerne vil samarbejde, hvor det er lovligt og teknisk muligt.

"Skype er stadig interesseret i at samarbejde med Eurojust til trods for, at de valgte ikke at kontakte os før de udsendte denne ukorrekte rapport", siger en talsmand for Skype som kommentar.

Yderligere information

Eurojust coordinates internet telephony investigations

Opdatering 28-02-2009: http://www.theregister.co.uk/2009/02/27/eurojust_abandons_skype