fredag den 13. marts 2009

Conficker skaber kaos for norsk politi

Det norske politi blev i går ramt af Conficker ormen, hvilket skabte kraftige problemer og fik systemerne til at gå ned over hele landet. Både paskontrol og operationscentraler var lammet fortæller Digi.no.

I går kæmpede det norske politis data- og materieltjeneste (PDMT) med at identificere og bekæmpe et udbrud af Conficker ormen i deres systemer. Ormen havde også tidligere på dagen lammet Helse Vest og Nord-Trøndelag fylkes kommune.

Konsekvensen af Confickers hærgen var langt mere vidtrækkende end som så, da politiets operationscentraler ikke kunne komme på nettet og paskontorerne måtte lukke da medarbejderne ikke kunne få adgang til vigtige sagsakter.

I Oslo lufthavn, Gardermoen, blev politiet nød til at lukke rejsende ind uden at tjekke dem i deres registre først. Det er ellers normal procedure, men kunne ikke lade sig gøre medens teknikere kæmpede med at få kontrol over situationen.

Mere end 1000 af politiets computere er angiveligt inficeret med malwaren - og det er geografisk set fordelt over hele Norge. Dette omfattende udbrud kommer blot et par uger efter, at Kripos (den norske afdeling for bekæmpelse af organiseret og anden alvorlig kriminalitet) blev ramt af et lignende nedbrud.

Naturligvis forsøger norsk politi at afdramatisere hændelsen. I en pressemeddelelse udsendt i går eftermiddag siger de, at "gode rutiner beskyttede politiet mod virusangrebet". Norsk politi understreger, at det normale beredskab ikke har været påvirket - og alle henvendelser fra norske borgere har været håndteret på normal vis.

Opdatering kl. 14.15
En af grundene til, at dette er gået så galt for det norske politi kan skyldes, at de tilsyneladende stadig har gamle Windows NT 4.0 systemer kørende. Nogle af deres systemer har oven i købet ikke være været patched - og andre igen har været helt uden antivirusbeskyttelse.

Faktisk passer missæren så fint ind i det som Microsoft sikkerhedsrådgiver for EMEA, Roger Halbheer, angav som værende de største syndere i forbindelse med Conficker. Du kan læse mere om Roger Halbheers udtalelser her.