onsdag den 4. marts 2009

Netbooks er en sikkerhedsrisiko - naah?!

De hypede Netbooks har øget chance for at blive ramt af malware og hacking. Deres lavere datakraft og ydelse afleder et fravalg af nutidens tunge it-sikkerhedssuiter. Vrøvl siger flere brugerne, der har kommenteret artiklen på The Independent.

I en artikkel på det engelske onlinemedie, The Independent, er Netbooks i søgelyset som mulige veje ind for hackere og malware til de personfølsomme informationer. Artiklen bakkes op af analytikere som mener, at den noget svagere ydelse gør Netbooks mere sårbare, når de bruges til internetsurfing og handel på nettet.

Risikoen skulle angiveligt ligge i, at de moderne sikkerhedssuiter efterhånden er så tunge, at det bringer ydelesen og brugbarheden drastisk ned. Dermed vælger nogle personer at se stort på it-sikkerheden. Det er den generelle trussel mod internetbrugerne som blot kommer mere markant til udtryk.

Da markedet for Netbooks samtidig forventes at stige med 100 procent i år alene, så skulle det naturligt aflede flere dårligt beskyttede Netbooks kommer på nettet. Da det samtidig er mange førstegangsbrugere der vælger en Netbook, så øges risikoen proportionalt.

Analytikerne i artiklen er ikke blege for at komme med deres besyv. Som eksempel siger Lillian Tay fra Gartner Group til Reuters, at det er en "Catch-22" situation: "Hvis du kører for mange sikkerhedsprogrammer på samme tid, så vil det sløve computeren. Hvis du ikke kører nogen - så er du sårbar".

Læg an, tag sigte, fyr!
Den påståede lavere sikkerhed på Netbooks, mener jeg personligt er det rene vås. Jeg kender flere som bruger Netbook computere i deres dagligdag - og som har sikret den bedst mulig med de gængse sikkerhedsprodukter.

Nogle førstegangs brugere vil givet vis mangle den optimale sikkerhed, men det har intet med Notebooken at gøre. Her træder "
fejl-40" begrebet og sund fornuft vist ind i billedet.

Artiklen har da også fået et par kritiske kommetarer med på vejen. Her siges der nærmest, at indholdet er fordrejet og den grundlæggende research er decideret mangelfuld. Jeg er af samme opfattelse, til trods for, at jeg godt kan følge tankegangen et stykke hen ad vejen.

En brugerkommentar er, at det er operativsystemet og tilhørende applikationer som afleder mulige sårbarheder. En anden kommentar fastslår direkte, at nogle antivirusprogrammer ikke har kritisk indflydelse på ydelsen. Her nævnes AVG som eksempel.

Som rosinen i pølseenden så indikeres der også, at man kan jo vælge at gå over på Linux som operativsystem, hvilket naturligt vil aflede en stor del af den målrettede Windows malware ikke vil få en chance.

Døm selv: Netbooks may offer hackers private data gateway