onsdag den 4. marts 2009

National Zombie uge i Australien

Australien kører fra den 2. til 8. marts 2009 en zombie-kendskabs-uge, hvor et dedikeret website forklarer detaljerne om hvad en zombiepc er. Man kan også se eller hente den originale "Night of the Living Dead" fra 1968 online.

I sigende overskrifter, med tilhørende letforståelig tekst, gennemgår Zombieweek.com detaljerne for den type malware der giver it-kriminelle muligheden for fjernstyring af en inficeret computer. Her følger en fri oversættelse af den indledende tekst på websitet:


Hvad er en "Zombie Bot"?
Et zombie-bonet er en gruppe af pcere inficeret med ondsindet software. De kaldes for "zombier" eller "bots" fordi de kan bruges til at udføre angreb mod andre computer systemer. Zombier er ramte computere og botnets er en samling af zombier.

De fremkommer oftest ved at udnytte sårbarheder på din pc og aktiverer ondsindet software eller malware uden brugerens vidende. Det er gerne gemt som en del af anden software eller på et website som brugerens interessere. I nogle tilfælde bruges åbne trådløse netværk som vejen ind.

Denne malware bruges til at oprette botnet - og botnet bruges igen til at sprede spam, malware eller til hackingangreb.

At være en zombie bot kan gøre skade
Botnet vedligeholdes af en ny type kriminel - også kendt som "botnet hyrde" eller "botnet master". Som den styrende kraft af et botnet, kan de kan programmere din pc til at udføre forskellige internetangreb så som spam, phishing eller distribuering og installering af malware på andre pcere. Din pc er inficeret. Du er nu en trussel mod andre - og du ved det måske ikke engang.

En ud af seks australske pc'ere kan allerede være zombier. Ifølge en OECD rapport fra sidste år stiger antallet globalt set. En undersøgelse anslår, at omkring 80 procent af den web-baserede malware lå på "uskyldige med kompromitterede" websites. En anden rapport fandt, at 53,9 procent af alle angrebssites var placeret i Kina - efterfulgt af USA med 27,2 procent.

OECD angiver samtidig, at i juni 2006 angreb en trojaner filerne i Windows "My Documents" mappen. Filerne blev krypteret så brugerne ikke kunne tilgå dem uden de først betalte en "afgift" for deres data.

Hvad kan vi gøre ved det?
Din kendskab - og villighed til at løse problemet - er en vigtig første forsvarslinje mod malware og det resulterende kriminelle akt. Både den offentlige og private sektor er involveret i koordinering i brede industri initiativer. Tal med dine venner om det og tjek hvad du kan gøre for at forhindre din pc i at blive en zombie. Accepter ikke en ramt pc.

De levende dødes nat
Som en sjov lille gimmick har man samtidig linket til den første zombie-film fra 1968, Night of the Living Dead. Den kan ses eller hentes online - alt efter hvad man har lyst til.

Plottet er en gruppe fremmede personer, der må søge tilflugt på en gammel gård på grund af de konstante angreb fra døde lokalbeboere - som er bragt til live af en mystisk stråling.

En sjov lille måde at mind-mappe en nuværende reel trussel med noget visuelt.

Yderligere information
National Zombie Awareness Week - Has your PC been zombied?